Τετάρτη, Ιουλίου 30, 2014

Ο Γκίκας κομμουνιστής - Του Κώστα Εφήμερου


Τις τελευταίες ημέρες οι συνταξιούχοι περιμένουν σε ουρές ΑΤΜ και τραπεζών για να δουν με τα ίδια τους τα μάτια τη νέα περικοπή των συντάξεών τους. Η μείωση γίνεται τον Αύγουστο, το μήνα που μέχρι πριν από τρία χρόνια οι γηραιότεροι έπαιρναν το δώρο του καλοκαιριού.
 
Κοίταζα τα στοιχεία της έρευνας επί του εκλογικού αποτελέσματος των βουλευτικών εκλογών 2012 από το Τμήμα Κοινωνικών και Πολιτικών Πιστημών της Παντείου και παρατήρησα ότι στις ηλικίες άνω των 65 ετών το 71% όσων ψήφισαν επέλεξαν τη Ν.Δ. και ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Έπειτα έψαξα να δω την αντίστοιχη ανάλυση για τις φετινές Ευροεκλογές, την οποία εντόπισα από την Public Issue, του Γιάννη Μαυρή. Μετά από δύο χρόνια περικοπών και μειώσεων το ποσοστό των συνταξιούχων που ψήφισαν τα κόμματα της συγκυβέρνησης ήταν τώρα στο 56%

Στην τελευταία απογραφή μετρηθήκαμε λίγο κάτω από 10 εκατομμύρια. Οι εκλογικοί κατάλογοι του Υπουργείου Εσωτερικών ωστόσο περιλαμβάνουν 9,9 εκατομμύρια εγγραφές, πράγμα που μπορεί να σημαίνει μόνο ένα πράγμα: ότι οι κατάλογοι χρειάζονται εκκαθάριση (εκτός αν κάτω των 18 είμαστε όλοι και όλοι 600.000). Αν λοιπόν αγνοήσουμε το ψευδές στατιστικό στοιχείο που υπολογίζει την αποχή στο 40% και βασιστούμε σε κάτι ποιο λογικό μπορούμε να υποθέσουμε ότι ο πληθυσμός με δικαίωμα ψήφου στην Ελλάδα είναι κάτι παραπάνω από 7,5 εκατομμύρια πολίτες. Από αυτούς τα 1,9 εκατομμύρια επέλεξαν στην τελευταία εκλογική διαδικασία τα κόμματα της συγκυβέρνησης.

Σύμφωνα με το τελευταίο δελτίο της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας που βασίζεται στην απογραφή του 2011 στην χώρα μας ζουν αυτή τη στιγμή περίπου 2 εκατομμύρια άνθρωποι ηλικίας άνω των 65 ετών. Δεδομένης της παραδοσιακά μικρής αποχής των γηραιότερων είναι λογικό να συμπεράνουμε ότι αν οι 2 στους 3 ηλικιωμένους ψηφίζουν συγκυβέρνηση τότε είναι αρκετοί για να προσφέρουν τουλάχιστον τα μισά εκλογικά ποσοστά του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Με άλλα λόγια σκεφτόμουν ότι πολύ καλά κάνει ο Γκίκας Χαρδούβελης και αντί για δώρο καλοκαιρού τους κόβει τις ήδη πενιχρές συντάξεις. Ήδη σε 2 χρόνια η συγκυβέρνηση έχασε, σύμφωνα με τον Γιάννη Μαυρή, 10% από τους ηλικιωμένους. Ο Γκίκας θα καταφέρει πολλά περισσότερα.

Πείτε μου λοιπόν και εσείς: Δεν είναι ο Χαρδούβελης ένας ακόμα πιστός στρατιώτης του αντικαπιταλιστικού μετώπου;

 
Κώστας Εφήμερος
Τετάρτη 30 Ιουλίου 2014

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More