Κυριακή, Σεπτεμβρίου 30, 2012

Όμηροι χιλιάδες απλήρωτοι ξενοδ/λοι!



ΠΟΛΛΟΙ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΡΕΙΣ ΜΗΝΕΣ!

Υπό το κράτος των απειλών ότι του χρόνου δεν θα προσληφθούν, υπομένoυν και ελπίζουν στις υποσχέσεις ότι θα τα πάρουν όλα μαζί! Γιατί δεν υποβάλλονται μηνύσεις αφού το αδίκημα είναι αυτόφωρο;
Υπό καθεστώς ομηρίας εξακολουθούν να βρίσκονται, παρά τις υποσχέσεις, χιλιάδες απλήρωτοι ξενοδ/λοι της Ρόδου.

Μέρα με την μέρα οι υποσχέσεις αποδεικνύονται αέρας κοπανιστός και όπως, κατ’ επανάληψη, έχει επισημανθεί σε ρεπορτάζ του Rodosalarm, θα λήξει η σεζόν, τα ξενοδοχεία θα κλείσουν και δεν θα βρίσκουν άκρη πώς και από ποιούς θα πληρωθούν – γνωστό το κόλπο! Οι ξενοδόχοι θα εξαφανισθούν (οι περισσότεροι στο εξωτερικό!..), τα δε λογιστήριά τους θα απαντούν ότι δεν γνωρίζουν τίποτα και περιμένουν εντολές από τα αφεντικά!

Το ίδιο έγινε και πέρυσι, αλλά σε περιορισμένη έκταση, γι’ αυτό και υπάρχουν ακόμη ξενοδ/λοι που τους οφείλονται δεδουλευμένα από τη σεζόν του 2011! Τώρα τους λένε ότι στο τέλος της σεζόν θα πληρωθούν τα περυσινά δεδουλευμένα, μαζί με τους φετινούς απλήρωτους, ακόμη, μήνες!

Πολλά ξενοδοχεία και μάλιστα από τα μεγάλα και …καμαρωτά, οφείλουν στους εργαζόμενους τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, που σήμερα λήγει!

Το ερώτημα που κάνει πολλούς ξενοδ/λους να είναι ανήσυχοι ως προς την τήρηση των υποσχέσεων, είναι το «πώς θα πληρωθούν στο τέλος της σεζόν, δηλαδή περίπου σε δύο – τρεις εβδομάδες, τόσοι μήνες, μαζί και τα περσινά, όταν μέχρι τώρα οι εργοδότες τους δήλωναν οικονομική αδυναμία να είναι συνεπείς στην καταβολή της μισθοδοσίας;»!

Και φυσικά το ερώτημα και η εξ αυτού ανησυχία, είναι εύλογα και υπαρκτά ζητήματα, όπως και το ερώτημα γιατί δεν υποβάλλονται μηνύσεις σε βάρος όλων εκείνων που δεν πληρώνουν, δεδομένου μάλιστα ότι το αδίκημα είναι αυτόφωρο. Σε μια τέτοια περίπτωση οι περισσότεροι ξενοδόχοι θα έσπευδαν να πληρώσουν το προσωπικό τους για να μη διασυρθούν με συλλήψεις και δίκες.

Ποιός όμως θα κινήσει τη διαδικασία της υποβολής μηνύσεων; Μεμονωμένα οι ξενοδ/λοι; Αυτό δεν μπορεί να γίνει – είναι δουλειά του σωματείου για να έχει η κάθε μήνυση συλλογική ισχύ και περισσότερο βάρος.

Άλλωστε, οι ξενοδ/λοι υπό το φάσμα της ανεργίας και υπό το κράτος απειλών ότι δεν θα προσληφθούν την επομένη σεζόν βρίσκονται σε κατάσταση ομηρίας, δεμένοι χειροπόδαρα!

Από το Rodosalarm

Διαδώστε αυτό το άρθρο

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More